Waarom selfcare als ouder zo belangrijk is
Selfcare
Iedere ouder weet dat opvoeder zijn vergelijkbaar is met een fulltime job, zeker als je een pittig kind opvoedt. Je wilt er natuurlijk voor je kind zijn en wil de volle 100% geven om zijn kindertijd zo prettig mogelijk te maken. Dit terwijl veel ouders naast het opvoeden van hun kinderen nog een baan hebben en daarnaast ook nog zouden willen sporten, met vrienden willen afspreken en het huis op orde willen hebben. Dan zou je bijna vergeten dat er soms ook nog een partner in de picture is. Niet heel verwonderlijk dat veel ouders stress en schuld ervaren wanneer zij al deze bezigheden proberen te balanceren. Hier komt de term “selfcare” vaak om de hoek kijken. De term die we terugvinden onder Instagramposts van vrouwen die met een masker op en een glas wijn in de hand in een bubbelbad liggen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom is selfcare als ouder dan zo belangrijk?
Vroeger was alles anders
Het is niet gek dat de druk op ouders over de jaren alleen maar toeneemt. Dit komt mede omdat de rolverdeling van de man en vrouw sterk is veranderd. Vroeger was het niet ongewoon dat de vrouw zich volledig op de opvoeding kon richten waardoor ze minder hoefde te multitasken. Een ander belangrijk verschil is dat ouders van vroeger weinig invloeden te zien kregen van buitenaf. Nu kunnen ouders door Social Media zien hoe een tal van lotgenoten hun kinderen opvoeden. Uiteraard doen zij dit altijd perfect, relaxed en meer esthetisch dan jij. De druk op ouders is hierdoor alleen nog maar toegenomen.
Waarom selfcare als ouder zo belangrijk is
Het kan soms averechts voelen om voor jezelf te kiezen in plaats van voor je kind. Je wilt immers een goede ouder zijn. Toch kun je je afvragen of dit altijd helpend is. Kinderen zijn namelijk zeer sensitief en voelen heel sterk de stress van hun ouders aan. Uit onderzoek blijkt dat de stresslevels van baby’s omhoog gaan wanneer hun ouders ruzie hebben gehad. Zelfs een baby die nog weinig over de wereld weet en geen taal kan begrijpen neemt de stress van hun ouders over. Zelfs de beste acteurs en actrices kunnen hun eigen stress niet verbergen voor hun eigen kinderen.
Verder is het goed om te weten dat kinderen het meeste leren door hun ouders te observeren. Ze zien de neigingen van hun ouders en registreren dit, soms onbewust. Deze leermethode beklijft vaak sterker dan wanneer zaken met woorden worden aangeboden. Wanneer je het belangrijk vindt dat jouw kind relaxt door het leven gaat en leert om goed voor zichzelf te zorgen in deze drukke maatschappij, kan het erg averechts werken wanneer je zelf steeds over je eigen grenzen heen gaat en continue gestrest rondloopt. Even op de rem trappen om op te laden kan een mooie les voor je kind zijn. Het kan helpend zijn om jezelf af te vragen; Hoe zou je graag zien hoe je kind voor zichzelf zorgt?
Maar wat is Selfcare?
Selfcare is een term die veel breder gaat dan dat ene maskertje of een wijntje in bad. Het ziet er voor iedereen anders uit en hoeft niet uitsluitend alleen te gebeuren. Zie het vooral als een moment om op te laden, om jezelf als opvoeder weer nieuwe energie te geven en zo weer meer positief en relaxed in het leven te staan. Dit begint vaak bij aanvoelen wanneer je zo’n moment nodig hebt. Dit is vaak al een hele klus.
Een goede oefening hier is om op een willekeurig moment van de dag even een aantal keer diep adem te halen en op jezelf te richten. Hoeveel stress voel je op zo’n moment? En wat heb je nodig om jezelf minder gestrest te voelen? Bekijk hier welke activiteiten jou echt energie opleveren. Sommige activiteiten kunnen ontspannend lijken, maar zijn dit helemaal niet. Denk hierbij aan een zware groepsles in de sportschool, een verjaardag waar je eigenlijk geen zin in hebt of het lezen van een boek terwijl je niet van lezen houdt.
Een aantal tips voor selfcare
- Stel grenzen. Zeg niet overal ja op. Laat verjaardagsfeestjes soms even gaan en voel je niet verplicht om te helpen op school.
- Vraag om hulp. Schroom niet om om hulp te vragen, bijvoorbeeld door een oppas te regelen. Je hoeft de opvoeding niet alleen te doen en mag even vrij nemen.
- Neem andere ouders met je mee. Veel ouders herkennen je struggle. Door samen dingen te plannen lukt het vaak beter om ook daadwerkelijk dingen te ondernemen.
- Zoek eerst kleine momenten. Van 0 naar 100 is misschien een te grote stap. Bekijk of je in een dag een klein moment voor jezelf kunt nemen en probeer deze momenten gaandeweg uit te breiden.
- Laat schuldgevoelens los. Hou vast aan je selfcare rituelen, ook al zullen deze misschien eerst wat egoïstisch voelen. Zie jezelf niet alleen als ouder, maar ook als mens. Bedenk je dat er een reden is dat je in het vliegtuig eerst zelf je gasmasker opzet en hierna pas bij je kind. Zorg dat je eerst goed voor jezelf zorgt, voordat je voor een ander zorgt.