Lockdown tips voor pittige kinderen
05 januari 2022 

Lockdown tips voor pittige kinderen

Tips voor de lockdown met je pittige kind in de wintermaanden

Toen op 16 maart 2020 de eerste lockdown werd afgekondigd waren we allemaal een beetje van ons padje. Het was onwennig, een tikje spannend, maar we maakten er met z’n allen het beste van! De trampolines en zwembaden werden massaal aangeschaft en dankzij een mooie zomer hebben we er stiekem ook nog van kunnen genieten!

Maar toen kwam op 14 december 2020 ineens het bericht dat ook de deze periode er heel anders uit zal gaan zien dan de meeste mensen zich waarschijnlijk op hebben ingesteld! En een jaar later staan we weer op hetzelfde punt.

We zullen opnieuw een manier moeten gaan vinden om deze weken goed door te komen en er het beste van te maken. Dit keer geen zwembad in de tuin en met 30 graden lekker hele dagen naar buiten, maar gelukkig is er ook met dit grijze en grauwe Nederlandse Winterweer genoeg te doen!

Structuur

Als je een pittig kind hebt, heb je waarschijnlijk die eerste keren al gemerkt dat het wegvallen van de structuur van school best een ding kan zijn! Misschien zag je überhaupt al wel een beetje op tegen die 2 weken vakantie.

Zeker die laatste weken van het jaar zijn veel kinderen moe, overprikkeld en onrustig. Tel daarbij op de nieuwe maatregelen + de feestdagen die nu ook nog weer eens anders zijn dan anders, en dan weet je dat je je kan voorbereiden op pittige tijden met veel strijd en onrust in huis.

Balans

Structuur is dus wel een dingetje om rekening mee te houden de komende tijd. Zeker als je merkt dat je kind het moeilijk heeft met de nieuwe situatie! Daarom is het belangrijk om zowel tijdens de vakantieweken als de thuisonderwijsweken structuur aan te brengen. Dit betekent natuurlijk niet dat je de hele dag vol moet plannen met taken en opdrachten om je kind maar bezig te houden! Maar het is goed om een soort ‘kapstok’ van structuur te gebruiken om de dag in te delen. Daarbij is het belangrijk om een balans te vinden tussen:

– het bieden van structuur
– voldoende vrije tijd (zelf spelen/ zelf in te vullen tijd)
– uitdaging op zowel lichamelijk als cognitief gebied
– momenten of activiteiten om te ontspannen, te ontladen, op te laden en te ontprikkelen.

Balans 4 tips hoe jij er – samen met je (pittige) kind – het beste van de lockdown kunt maken

Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar is een beetje ‘abstract’ om toe te passen de komende weken. Om het allemaal wat concreter te maken, heb ik een onderverdeling gemaakt in activiteiten. Als je elke dag van elke categorie 1 activiteit doet, zal je merken dat dit zowel voor je kind als voor jezelf rust en balans terugbrengt in deze bizarre tijd!

1. Naar buiten en bewegen

Helaas is de kans op echte winterse tafereeltjes tijdens de lockdown erg klein. Sneeuwpoppen bouwen, schaatsen, sneeuwballen gevechten en sleetje rijden gaat het niet worden, ben ik bang! Grijs en grauw met als we mazzel hebben een zonnige opklaring, dat is waar we het mee moeten doen. Maar dat mag de pret niet drukken. Ook Juist nu is het belangrijk om te zorgen voor veel buitenlucht en veel beweging! Ik begrijp dat je niet echt staat te springen om de jas aan te doen als je naar buiten kijkt. Het is makkelijker en comfortabeler om 33 (zo lang gaat de lockdown in ieder geval duren) pyjamadagen achter elkaar in te lassen, maar dat gaat je niet verder helpen.

Regen, wind, storm, donker, het is allemaal geen excuus om binnen te blijven! Ga elke dag even naar buiten en laat je kind(eren) flink bewegen! Tikkertje, verstoppertje (in het donker!), tuinieren, wandelen in het donker; er zijn legio mogelijkheden!! Ook al heeft je kind er aanvankelijk ook geen zin in; intensief bewegen (in de buitenlucht) zorgt voor de aanmaak van endorfine (waardoor je kind lekkerder in zijn vel zit) en is heel belangrijk om te kunnen ontladen/ontprikkelen.

2. Sensorische activiteit

Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat jouw pittige kind ook een heel gevoelig kind is! Alle prikkels komen hard binnen en dat kan soms best veel impact hebben op hoe je kind zich voelt. Juist in deze periode hebben veel gevoelige kinderen het moeilijk! Sensorische activiteiten (activiteiten waarbij de zintuigen worden aangesproken) hebben vaak een magische uitwerking op je overprikkelde kind. Sensorisch spel maakt dat je kind weer even kan ontladen van alle prikkels die hij te verwerken heeft gehad. Dingen waar je aan kan denken bij sensorische activiteiten zijn bijvoorbeeld: (vinger)verven, kleien, spelen met water, magisch zand, strijkkralen (en dan vooral de hand in de pot met kraaltjes!) etc. In de lijst met activiteiten vind je nog veel meer van dit soort spelletjes die de zintuigen aanspreken!

3. Cognitieve activiteit

Uiteraard zal je kind vanuit school de nodige opdrachten ontvangen zodat het onderwijs thuis voortgezet kan worden. In ieder geval tijdens die weken buiten de kerstvakantie om! Dat is natuurlijk hartstikke goed en belangrijk, maar er zijn nog veel meer manieren om kinderen spelenderwijs dingen bij te brengen. Juist door het doen van een leuke activiteit waar ook goed over moet worden nagedacht, leren kinderen ontzettend veel! Denk bijvoorbeeld aan het volgen en van een recept voor het kerstdiner (lezen, rekenen, meten etc). Of wat dacht je van het maken van een plattegrond voor de nieuwe slaapkamer? Maar ook een potje good old Monopoly is ontzettend leerzaam! Laat die hersentjes maar kraken tijdens deze lockdown!

4. Een moment voor jezelf

Last but definitely not least: neem bewust de tijd om voor jezelf iets te doen. Het is ook gewoon een bizarre tijd en we worden geacht continu te schakelen tussen alle verschillende rollen. Dat is niet zo gek dat je daar af en toe erg gestresst of wanhopig van raakt. Zeker als je financieel ook nog hard geraakt bent/wordt door Corona zal het water je af en toe tot aan de lippen staan.

Juist daarom is het heel belangrijk om elke dag even bewust aan jezelf te denken. Neem even een moment om iets te doen waar JIJ van oplaadt. Ik snap dat dat veel moeilijker in te plannen is nu de kinderen 24/7 thuis zitten en je aandacht vragen, maar: waar een wil is, is een weg. Een badmomentje als de kinderen in bed liggen, een podcastje luisteren wanneer de kinderen een filmpje kijken, even het bos in en luisteren naar de vogeltjes terwijl de kinderen 100 meter voor je uitrennen. Doe wat werkt voor jou!

Het is alleen wel belangrijk dat je je er ook echt even bewust van bent. Uitgeteld neerploffen op de bank als de kids eindelijk op bed liggen en daarna doelloos door je social media scrollen met Netflix voor JanJoker op de achtergrond telt niet. Ga dan all the way om er even een momentje van te maken: kaarsjes aan, dekentje over, warme chocomelk en een kerstkransje erbij en bingewatchen maar! Niets is goed of fout, zolang je het maar echt even oprecht heel fijn vindt wat je aan het doen bent! Vind je het lastig om iets te bedenken? Download dan de lijst met activiteiten. Tussen al die 33 activiteiten staat ongetwijfeld eentje die bij jou past. En als dat voor je werkt, dan doe je die gewoon 33 dagen achter elkaar! Whatever works for you!

How to

Maar nu hoor ik je denken; HOE DAN?! Hoe ga je dat ooit voor elkaar krijgen terwijl je tussendoor ook nog je eigen werk moet doen, het huishouden moet regelen en nog 3928 andere taken op je to do lijstje moet afwerken?! Het antwoord daarop is: leg de drempel voor jezelf niet te hoog! Je hoeft geen volledig pedagogisch verantwoord dagprogramma op te leveren elke dag. De leidraad van deze 4 activiteiten zou je juist moeten hèlpen om meer rust en minder strijd te krijgen. Je kunt de activiteiten zo uitgebreid of juist zo kort maken als je zelf wil. Wissel een activiteit ook zeker af met een blokje ‘zelf vermaak tijd’.

Als je kind het moeilijk vind om zijn eigen tijd in te vullen of zelf te spelen, kan je eventueel nog een opzetje geven of klaarzetten zodat hij zich daarna weer zelf kan redden. Gebruik de lijst met activiteiten ter inspiratie zodat je ook even bewust kan kiezen voor een activiteit die je kind(eren) zelfstandig kunnen doen . Wissel af met activiteiten die je samen kunt doen en waarbij je je even 100% op je kind(eren) focust.


Hang in there! Ook deze weken gaan weer voorbij!! Zoals mijn Groningse Opa altijd zei: ‘’t Het nog nooit zo donker west of ’t wer altied wel weer licht’ 

 

Over de schrijver
Orthopedagoog, persoonlijk coach, trainer en oprichter van de Online Opvoed Uni
Reactie plaatsen