Weg met strijd!
Ben jij klaar met elke avond weer die strijd aan tafel? In mijn vorige blog over eetproblemen hebben we het al gehad over het belang van het vóórkomen van die strijd en hebben we al diverse tips besproken hoe je je kind kunt helpen. Maar een tijdje geleden stuitte ik via Pinterest op het begrip ‘Monkey Platter’. Ik ben me er in gaan verdiepen en ben razend enthousiast geraakt!
De oorsprong van de Monkey Platter
De Monkey Platter bestaat eigenlijk al heel lang en is bedacht door Clara M Davis. Zij deed in de eerste helft van de vorige eeuw onderzoek naar de natuurlijke voedingsbehoeften en patronen van baby’s en jonge kinderen. Zij voerde een experiment uit waarbij baby’s en jonge kinderen ongelimiteerd toegang kregen tot een grote variatie aan voedingsmiddelen. Denk aan bijvoorbeeld fruit, noten, vlees, vis, kaas, eieren etc. Na enkele jaren kwam ze tot de conclusie dat geen van de kinderen dezelfde voedingsbehoeften en voedingspatronen hadden. Ook bleek dat wat ze aten sterk kon wisselen van tijd tot tijd, maar dat alle kinderen prima gezond opgroeiden zonder tekorten aan bepaalde vitamines of mineralen. Het idee erachter is dus dat alle kinderen een natuurlijke behoefte aan een gezond voedingspatroon hebben.
Is een Monkey Platter altijd dé oplossing?
Dat denk ik niet! Maar ik denk wel dat een Monkey Platter je erg kan helpen om in te zoomen op de prikkelverwerking van jouw kind! Door je kind de vrijheid te geven dat hij/zij in alle rust mag experimenteren en proberen, kom je er goed achter welke smaken, texturen, geuren, kleuren je kind prettig vindt en welke niet. En doordat de lat een stuk lager ligt dan tijdens de maaltijden, is de kans juist groter dat je kind niet in de weerstand gaat. Ik denk wel dat de Monkey Platter vooral bedoelt is als tijdelijk hulpmiddel en niet als nieuwe manier van eten. Wanneer je merkt dat het niet meer nodig is, of wanneer het zijn werking verliest, kan je de frequentie beter wat afbouwen.
How to ‘Monkey Platter’
Allereerst is het belangrijk om een goed moment uit te kiezen waarop je de Monkey Platter aanbiedt. De meeste kieskeurige eters hebben veel moeite met het avondeten. Dat maakt dat dit niet een geschikt moment is. Bovendien, als je weet dat je kind al een aardige hoeveelheid vitamines heeft binnengekregen gedurende de dag, wordt het misschien als ouder ook een stuk makkelijker om het avondeten wat meer los te laten. Probeer de Monkey Platter dus als lunch of tussendoortje aan te bieden. Hoe vrijer je het laat, hoe groter de kans op succes. Bij voorkeur geef je het bordje dus ook niet aan tafel, maar zet je het ergens neer waar je kind het zelf kan pakken. Hierdoor kan je kind ook zelf het juiste moment bepalen.
Maak een bordje op met diverse (voedzame) voedingsmiddelen; broodjes, pasta, gekookte/gestoomde/gebakken groente, ei, noten, dadels, fruit, kaas, vlees, vis etc. De mogelijkheden zijn eindeloos! Probeer ervoor te zorgen dat de voedingsmiddelen die je kunt lust in de (grote) meerderheid zijn vergeleken bij dingen die hij nog niet kent of lust. Maak bijvoorbeeld een bordje met 4 verschillende producten, waarvan 1 voor je kind onbekend (of onbemind) voedingsmiddel. Zet hem neer en observeer! Niet te opzichtig natuurlijk; ga even lekker een kopje koffie lezen met een tijdschriftje erbij terwijl je kind aan het spelen is. Laat je kind helemaal vrij in wat hij/zij met het bordje doet; voelen, knijpen, likken, uitspugen, alles is goed! Eventueel kan je zelf af en toe een goed voorbeeld geven door er langs te lopen en even iets van het bordje te snoepen.
Als je merkt dat je kind iets vies of vervelend vindt, dan geef je dat product even een paar weken/maanden niet meer. Vervolgens kan je het opnieuw aanbieden om te kijken of je kind het een tijdje later wel beter verdraagt. Zo kan je stapje voor stapje het voedingspatroon van je kind uitbreiden en is je kind tegelijkertijd onwijs hard aan het oefenen en experimenteren met zijn sensorische informatieverwerking! Win win!!!
Meer inspiratie?
Als je enthousiast bent geworden en graag aan de slag wil gaan met de Monkey Platter, kan ik je van harte aanraden om eens te gaan struinen op Pinterest. Je kunt zoeken op ‘monkey platter’ of ‘graze platter’. De keuze is reuze! En stuur vooral even een fotootje door van het eindresultaat!