Als je je geduld verliest als ouder
22 juni 2022 

Als je je geduld verliest als ouder

Wat als je je geduld verliest als ouder?

Tot tien tellen. Je geduld bewaren. Geduld is een schone zaak. Het zijn vast boodschappen die je je kind vaker hebt gegeven. Het is immers erg waardevol wanneer je een enorme hoeveelheid aan geduld hebt. Het klinkt allemaal erg gemakkelijk. Toch zal je als ouder vast hebben ervaren dat je geduld bewaren helemaal geen makkelijke klus is. Als je bijvoorbeeld een hele dag hard hebt gewerkt en je kind alles uit de kast probeert te halen om het bloed onder je nagels vandaan te halen. Tja, tel dan maar eens tot tien. 

 Kan het kwaad?

Wat blijkt? Ouders zijn ook maar mensen en iedere ouder schiet wel eens uit zijn slof. Wanneer dit incidenteel gebeurt kan dit echt geen kwaad. Kinderen zijn van nature veerkrachtig en zullen snel van je boosheid herstellen. Ook kan het een mooi leermoment voor jullie beiden zijn. Kinderen zullen namelijk ongetwijfeld vaker met oprechte boosheid te maken krijgen. Jouw uitbarsting kan een mooi real life voorbeeld zijn van zo’n moment van boosheid. Een moment om later met elkaar in gesprek te gaan over wat het moment in elkaar losmaakte en hoe zo’n moment in de toekomst voorkomen kan worden. Een enkele keer boos worden kan daarom geen kwaad. Als je echter vaker merkt dat je de controle over je eigen emoties verliest, kan het verstandig zijn om je eigen gedrag onder de loep te nemen.  

vaak boos worden

Boos zijn

Boos worden op een kind kan in veel gevallen helpend zijn. Boosheid is een teken dat een grens is bereikt en is een duidelijke boodschap. Dit is waarom veel kinderen ook gehoorzaam op boosheid reageren. Dit werkt echter het beste wanneer het gaat om een gecontroleerde en geplande vorm van boosheid. Wanneer de boosheid echter uit emotie komt, zien we dat dit, wanneer dit frequent voorkomt, negatieve gevolgen kan hebben. Zo kan je kind bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld ontwikkelen of kan je kind jouw boosheid kopiëren. Ook kan het zijn dat je kind een “self-fulfilling prophecy” kan ontwikkelen. Dit houdt in dat je kind opgeeft om zich goed te gedragen, omdat hij “toch altijd op zijn kop krijgt.”

Wat dan wel? 

Wanneer het niet meer lukt om gecontroleerd boos te reageren, is vaak de beste optie om weg te lopen. Het negeren van negatief gedrag is een powerful tool om gedrag van je kind te veranderen. Kinderen zijn namelijk simpele wezens als een bepaald gedrag weinig oplevert zal het zoeken naar gedrag dat wel een reactie oplevert. Hier kan jij als ouder handig gebruik van maken door het negatieve gedrag van je kind totaal te negeren. Wanneer je kind dan wel weer positief gedrag laat zien, is het verstandig om dit de hemel in te prijzen. Dan zal je kind leren dat dit gedrag meer oplevert dan negatief gedrag. 

uit je slof schieten

Wat is verder belangrijk? 

  1. Als je merkt dat je meer en meer je geduld verliest, is het misschien goed om bij jezelf te checken of je de laatste tijd wel voldoende rust hebt gehad. Je kan immers alleen opvoeden wanneer je batterij helemaal vol is. Even vrij nemen van opvoeden is daarom helemaal geen schande. Het is zelfs een must! Bekijk daarom of iemand in je omgeving even wat opvoedtaken van je kan overnemen. 
  2. Ook kan het fijn zijn om de cues van je eigen boosheid te herkennen. Als je merkt dat je bijna ontploft, ga dan even weg uit de situatie om af te koelen. Zo voorkom je dat de boosheid zich verder ontwikkelt. 
  3. Verplaats je in je kind. Begrijp hoe moeilijk het is om je geduld te bewaren. Wij als volwassenen vinden dit al lastig, laat staan als je een kind bent met nog maar weinig levenservaring! Blijf jezelf herinneren dat je kind waarschijnlijk niet bewust het bloed onder je nagels vandaan haalt en vooral handelt uit onmacht of onwetendheid. Probeer hier dan vooral als voorbeeldfunctie te fungeren. Wees open over hoe moeilijk je geduld bewaren is en laat aan je kind zien hoe je dit het beste kunt doen. Vergeet niet: kinderen leren het meeste door naar volwassenen te kijken. Maak hier in deze situatie vooral gebruik van!

 

Over de schrijver
Ik ben Lois. Ik ben binnen De Online Opvoed Uni actief als orthopedagoog en coach. Als mensen mij vragen wat ik ben en wat ik doe, vind ik het moeilijk om daar een kort en bondig antwoord op te geven. Ik ben de laatste jaren vooral gegaan waar ik nodig was, wat maakt dat ik bijvoorbeeld leerkracht in het basisonderwijs, remedial teacher, studiebegeleider en zelfs Engels leraar in Zuid-Korea ben geweest. Op dit moment ben ik werkzaam als orthopedagoog in de Jeugd GGZ. Daarnaast geef ik individuele begeleiding aan kinderen en jongeren binnen mijn eigen bedrijf Beyond Remedial Teaching. Maar waar ik ook ga en welke titel ik ook draag, ik probeer altijd vast te houden aan wat ik belangrijk vind, namelijk dat elke kind het verdient om gezien, gehoord en geholpen te worden
Reactie plaatsen