De drie belangrijkste tips voor het bouwen aan een positieve gezinscultuur
18 oktober 2023 

De drie belangrijkste tips voor het bouwen aan een positieve gezinscultuur

Als je een temperamentvol of (hoog)gevoelig kind hebt, is de kans groot dat je regelmatig verzeild raakt in een negatieve spiraal van strijd en heftige emoties. De ontwikkeling van negatieve interactiepatronen ligt hierdoor al snel op de loer en de sfeer in huis wordt er niet bepaald gezelliger op. Maar HOE kan je nou die negatieve patronen doorbreken en bouwen aan een gezinscultuur waar iedereen zich prettig, gerespecteerd, gezien en veilig voelt, zonder dat die negatieve interactiepatronen steeds weer de kop op steken?


Tip 1: Laat alle oordelen los en kies voor onvoorwaardelijke acceptatie en liefde.



Ik weet het, het klinkt zo cliché. Maar geloof mij maar: één van de grootste obstakels voor het creëren van een positieve gezinscultuur is het vasthouden aan oordelen en kritiek. Het is menselijk om af en toe ergernis of teleurstelling te voelen ten opzichte van gezinsleden, maar het is essentieel om deze negatieve gevoelens los te laten. In plaats daarvan, concentreer je op onvoorwaardelijke acceptatie en liefde.

Onvoorwaardelijke liefde betekent dat je van je gezinsleden houdt, ongeacht hun fouten of tekortkomingen. Het betekent dat je hen ondersteunt en waardeert, zelfs wanneer ze fouten maken. Dit versterkt de emotionele band binnen het gezin en creëert een veilige omgeving waarin gezinsleden zichzelf kunnen zijn.

Tip 2: Laat ieder gezinslid weten dat je ze oprecht waardeert en dat ze belangrijk genoeg voor je zijn om tijd voor vrij te maken.



Een van de meest voorkomende aanleidingen voor het ontstaan van negatieve interactiepatronen is dat gezinsleden onderling het gevoel krijgen dat ze niet serieus genomen worden en/of onterecht worden behandeld door de ander. Dit kan leiden tot wrok en negatieve interactiepatronen. Om dit te doorbreken, is het cruciaal om ieder gezinslid individuele aandacht te geven.

Neem de tijd om met elk gezinslid te praten, hen te vragen naar hun gedachten en gevoelens, en oprecht naar hen te luisteren. Toon waardering voor hun inspanningen en prestaties, hoe klein die ook mogen zijn. Deze kleine gebaren van erkenning kunnen een enorme impact hebben op het gevoel van eigenwaarde van je gezinsleden en hun betrokkenheid bij de positieve gezinscultuur.

doorbreek negatieve patronen

Tip 3: Heb geduld en begrijp dat verandering tijd kost


Als je aan de slag gaat met bovenstaande tips, is het wel belangrijk om hierbij in je achterhoofd te houden dat het misschien wel een hele lange tijd kan duren voordat je merkt dat het tij zal keren binnen jullie gezin en je positieve reacties kan terugverwachten op je pogingen om meer in verbinding te komen met de andere gezinsleden. Het bouwen van een positieve gezinscultuur is geen snel proces. Negatieve interactiepatronen zijn vaak over een lange periode opgebouwd en kunnen niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Het is cruciaal om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben.

Verwacht niet directe resultaten en wees bereid om door de ups en downs van het proces te gaan. Het kan zijn dat er momenten van terugval zijn, waarin oude gewoontes en patronen weer de kop opsteken. Dit is normaal en mag niet ontmoedigen. Zie het als een kans om te leren en te groeien als gezin. En bovenal: laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen. Focus op wat JIJ kan doen om een positieve bijdrage te leveren.

In het nieuwe thema Bouw Een Positieve Gezinscultuur nemen we je stap voor stap mee door het proces van het creëren van een duurzame transformatie binnen je gezin. We bieden praktische tips en inzichten om je te ondersteunen bij het opbouwen van sterkere en positievere gezinsrelaties.

In deze cursus leer je niet alleen hoe je de drie tips die we hebben besproken kunt toepassen, maar krijg je ook diepgaande kennis over het begrijpen van de behoeften van elk gezinslid, effectieve communicatievaardigheden en het oplossen van conflicten op een constructieve manier.

3 tips voor een sterkere gezinscultuur

Over de schrijver
Orthopedagoog, persoonlijk coach, trainer en oprichter van de Online Opvoed Uni