Werken aan verbinding deze zomervakantie met je kind: tips voor ouders van temperamentvolle, gevoelige kinderen
10 juli 2024 

Werken aan verbinding deze zomervakantie met je kind: tips voor ouders van temperamentvolle, gevoelige kinderen

De zomervakantie, een periode waar veel kinderen naar uitkijken, kan voor ouders van temperamentvolle, (hoog)gevoelige kinderen een uitdaging zijn. Zonder de dagelijkse structuur van school, kunnen de dagen lang en vol strijd lijken, met moeite om zichzelf te vermaken, driftbuien en ruzies als gevolg. Als je jezelf betrapt op het opzien tegen deze weken, weet dan dat je niet de enige bent.

Waarom verbinding zo belangrijk is

Verbinding met je kind is de sleutel om veranderingen in de dynamiek van je gezin te bewerkstelligen. Zonder een sterke band tussen jou en je kind, zullen opvoedtrucjes en veranderingen weinig effect hebben. Deze zomer is de perfecte tijd om te werken aan die essentiële verbinding.

Hoe verbinding verandering brengt

Een sterke verbinding zorgt ervoor dat je kind zich gezien, gehoord en begrepen voelt. Dit gevoel van veiligheid en begrip helpt bij het verminderen van spanningen en conflicten. Als je kind zich verbonden voelt met jou, zal het zich makkelijker kunnen aanpassen aan veranderingen en beter reageren op jouw pogingen om gedrag te sturen.

Tips om aan verbinding te werken

In de komende weken zal ik eenvoudige, praktische tips delen om de band met je kind te versterken. Hier zijn alvast een paar ideeën om mee te beginnen:

Qualitytime: Reserveer elke dag een speciaal moment om samen iets leuks te doen. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals een wandeling, samen koken, of een spelletje spelen. Het gaat erom dat je onverdeelde aandacht geeft.

Luisteren zonder oordelen: Neem de tijd om echt te luisteren naar wat je kind te zeggen heeft. Stel vragen, toon interesse en probeer niet meteen oplossingen of adviezen te geven. Gewoon luisteren kan een groot verschil maken.

Samen rituelen creëren: Rituelen geven structuur en iets om naar uit te kijken. Dit kan een vast ochtendritueel zijn, zoals samen ontbijten, of een avondritueel, zoals een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan.

Kleine gebaren van affectie: Een knuffel, een schouderklopje of een lief briefje in hun lunchbox kunnen laten zien dat je om ze geeft en aan ze denkt.

Betrokkenheid bij hun wereld: Toon interesse in de dingen waar je kind van houdt, of dat nu een hobby, een tv-show, of een boek is. Deel deze interesses samen en laat zien dat je hun passies belangrijk vindt.

Ouder luistert aandachtig naar hun gevoelige kind, werkend aan een sterke verbinding tijdens de zomervakantie

Samen naar een positieve vakantie

Het doel is niet alleen om de zomer door te komen, maar om terug te kunnen kijken op een periode die de onderlinge banden heeft versterkt. Met een bewuste inzet voor verbinding kun je ervoor zorgen dat de zomervakantie een tijd van groei en positieve herinneringen wordt.

Houd de komende weken mijn blog in de gaten voor meer tips en ideeën om deze zomer succesvol te maken.


Liefs,


Lara

Over de schrijver
Orthopedagoog, persoonlijk coach, trainer en oprichter van de Online Opvoed Uni