Hoe om te gaan met een driftbui

De supermarktdriftbui

Wie weet herken je dit scenario: jij en je kind zijn samen in de supermarkt. Je kind ziet een snack, speeltje of boek die hij of zij om onverklaarbare reden opeens heel graag willen hebben. Jij verkondigt uiteraard nee. Het gevolg? Je kind stort zich huilend op de grond, om daarna de hele supermarkt bij elkaar te schreeuwen. Medewinkeliers staren je aan, terwijl jij je kind probeert te sussen. Niets lijkt te helpen. Dan besluit je maar om snel je boodschappen af te rekenen en naar huis te gaan. Het klassieke voorbeeld van een driftbui. Waar komen de buien vandaan en vooral ho ga je hiermee om?

Driftbuien komen bij jonge kinderen geregeld voor. In de peuter- en kleutertijd is het normaal dat je kind driftbuien ervaart. De belevingswereld van je kind verandert namelijk drastisch na zijn eerste verjaardag. Kinderen huilen niet enkel meer omdat ze graag willen eten of een vieze luier hebben. Kinderen trekken de wijde wereld in en krijgen te maken met grenzen, regels en de daar bijhorende frustratie. Opeens krijgen kinderen te maken met gevoelens en frustraties. Kinderen moeten leren om met deze gevoelens om te gaan. Dit is nog best ingewikkeld. De hersenen van een peuter zijn namelijk nog niet voldoende ontwikkeld om dit soort grote frustraties te verwerken. Daarbij komt dat kinderen zichzelf vaak op deze leeftijd nog niet goed kunnen verwoorden. Ze kunnen geen woorden aan hun sterke emoties geven. Dit maakt het verwerken van emoties alleen maar lastiger!

Elk kind drift anders

Natuurlijk verloopt de emotionele ontwikkeling bij elk kind anders. Het ene kind zal nu eenmaal meer driftbuien laten zien dan het andere kind. Sommige kinderen hebben langer de tijd nodig om te leren hoe hun emoties voelen en hoe zij hiermee om kunnen gaan. Schrik dus vooral niet wanneer je kind meer of minder driftbuien laat zien dan leeftijdsgenoten. Deels heeft dit met het karakter van je kind te maken. Sommige kinderen zijn nu eenmaal temperamentvoller dan anderen. (Misschien herken de sterke persoonlijkheid wel in jezelf.) Maak je vooral geen zorgen. De meeste kinderen leren langzaam met hun emoties om te gaan en nemen de driftbuien vanzelf weer af.

wat te doen bij driftbui

Wat te doen bij een driftbui?

In de tussentijd is het belangrijk om te leren gaan met de driftbuien van je kind. Hierbij is het belangrijk dat tijdens driftbuien je een kind het gevoel geeft dat hij of zij serieus wordt genomen. Bedenk je dat je kind zich vaak wanhopig voelt in zijn boosheid en niet goed weet wat hij of zij met zijn of haar emoties aan moet. Dat is ook heel vervelend om te ervaren! Hoewel het begrijpelijk is dat je als ouder gefrustreerd raakt van de woedeaanvallen, werkt boosheid in deze situaties vaak averechts. Boosheid wekt namelijk vaak alleen nog maar meer boosheid op. Het is vaak beter om in deze situaties rustig te reageren, zodat je kind zich begrepen voelt. Probeer bijvoorbeeld het gevoel en verlangen van je kind te benoemen. Zo leert je kind dat de boosheid er mag zijn. Ook roept dit vaak een veilig gevoel op bij kinderen. Hierbij is negeren vaak ook een goede optie. Geef je kind de ruimte om te leren om met zijn emoties om te gaan. Dit hoort nu eenmaal bij de emotionele ontwikkeling. Negeer dan ook vooral de kritische blikken van anderen in de supermarkt.

driftbui kind wat doen

Voorkomen

Zoals bij veel zaken is voorkomen echter beter dan genezen. Bekijk daarom vooral op welke manieren je driftbuien kunt voorkomen. De wereld voor een jong kind is enorm onvoorspelbaar en onduidelijk. Daarom kan het erg helpend zijn om de wereld om hem of haar heen zo voorspelbaar mogelijk te maken. Hou hierbij vast aan vaste routines en regels. Probeer deze eventueel visueel te maken met pictogrammen of timers. Zo kunnen ook jonge kinderen begrijpen wat er van hen verwacht wordt en wat er gaat gebeuren. Probeer in jullie routine goed te letten op de hoeveelheid prikkels die je kind krijgt te verwerken en probeer voldoende momenten in te bouwen om te ontprikkelen. Zaken als vermoeidheid of stress kunnen driftbuien namelijk in de hand werken. Dan tot slot: bekijk vooral in welke discussies je energie wil steken. Wees je ervan bewust dat je niet elke strijd hoeft aan te gaan en laat op passende momenten je kind zelf keuzes maken. Is je kind het niet eens met het ontbijt? Geef dan twee opties. Zo geef je je kind het gevoel van regie en leer je je kind gelijk om keuzes te maken. Pick Your Battles.

Over de schrijver
Ik ben Lois. Ik ben binnen De Online Opvoed Uni actief als orthopedagoog en coach. Als mensen mij vragen wat ik ben en wat ik doe, vind ik het moeilijk om daar een kort en bondig antwoord op te geven. Ik ben de laatste jaren vooral gegaan waar ik nodig was, wat maakt dat ik bijvoorbeeld leerkracht in het basisonderwijs, remedial teacher, studiebegeleider en zelfs Engels leraar in Zuid-Korea ben geweest. Op dit moment ben ik werkzaam als orthopedagoog in de Jeugd GGZ. Daarnaast geef ik individuele begeleiding aan kinderen en jongeren binnen mijn eigen bedrijf Beyond Remedial Teaching. Maar waar ik ook ga en welke titel ik ook draag, ik probeer altijd vast te houden aan wat ik belangrijk vind, namelijk dat elke kind het verdient om gezien, gehoord en geholpen te worden
Reactie plaatsen