Kinderboeken voor (hoog)gevoelige en/of temperamentvolle kinderen
29 november 2021 

Kinderboeken voor (hoog)gevoelige en/of temperamentvolle kinderen

Het ideale cadeau!

De decembermaand staat weer voor de deur. Ongetwijfeld heb je menig speelgoed catalogus doorgelezen of heb je behoorlijk wat uren gescrold in online winkels. Hoewel kinderen zelf niet al te vaak boeken op een lijstje zetten, kan een boek een mooie toevoeging zijn voor bij de schoorsteen of onder de boom. Je weet vast dat lezen veel voordelen voor kinderen heeft. Zo helpt voorlezen bij het vergroten van je de taalontwikkeling en kan samen lezen het woordenschat of toekomstig leesplezier enorm vergroten. Samen lezen stimuleert verder het inlevingsvermogen van je kind in anderen en kan lezen ook jullie band versterken, door even samen een momentje van rust te nemen. Het is dan ook niet gek dat samen of alleen lezen voor veel kinderen een ontprikkelende activiteit is; even een moment om te ontspannen.

De leukste kinderboeken voor (hoog)gevoelige en/of temperamentvolle kinderen

Er zijn steeds meer boeken op de markt die kinderen helpen om zichzelf beter te begrijpen of hen tips geeft om op een speelse manier hun gedrag te veranderen. Deze boeken kunnen op een laagdrempelige manier je kind helpen bij onderwerpen of situaties waar hij of zij misschien tegenaan loopt. Hieronder hebben wij onze favoriete kinderboeken op een rijtje gezet. Het ideale december- en/of verjaardagscadeau!

Je Fantastische Elastische Brein

Auteur: JoAnn Deak

Leeftijd: 4-8

Dit prentenboek geeft jonge kinderen op een speelse manier inzicht in hun eigen brein. In het boek wordt de term “growth mindset” aan kinderen geïntroduceerd. Kinderen met deze mindset geloven dat hun talenten zich steeds verder kunnen ontwikkelen en stimuleert kinderen om over hun ontwikkeling na te denken en om in zichzelf te geloven. Dit boek leert kinderen

Het Meisje dat Nooit Fouten Maakte

Auteur: Mark Pett

Leeftijd: 4-6

Dit prachtige prentenboek vertelt het verhaal van een meisje dat nooit fouten maakt. Wanneer jullie dit boek samen lezen, zullen jullie erachter komen dat het juist belangrijk is om fouten te maken. Een aanrader voor perfectionistische kinderen die graag alles goed willen doen!

De Baas van de Piekerfabriek

Auteur: Margreet van der Veen

Leeftijd: 7-10

Dit boek is een praktische gids voor kleine denkers. Sommige kinderen ervaren sterker piekergedachten waar ze maar moeilijk van af kunnen komen. Dit kan vooral voor het slapengaan erg vervelend zijn. In dit boek staan allerlei opdrachten en oefeningen om kinderen te leren om de negativiteit in hun hoofd de baas te worden en om zo weer controle te krijgen over hun eigen gedachten.

Tussen je Oren 

Auteur: Ap Dijksterhuis & Madelijn Strick

Leeftijd: Vanaf 9

Dit boek is niet alleen een leerzame voor kinderen, maar kan ook voor volwassenen heel interessant zijn. Tussen je Oren legt namelijk psychologische onderwerpen uit op een kinderlijke manier. Van dromen tot stress tot ontwikkelingsstoornissen. Het komt in dit boek allemaal aan bod. Een mooie manier om kinderen meer te leren over zichzelf, maar ook over anderen om hen heen.

Superkrachten voor je hoofd: MINDGYM voor Kids 

Auteur: Wouter de Jong

Leeftijd: Vanaf 8

Dit boek wordt omschreven als een gebruiksaanwijzing voor kinderen hun eigen hoofd. Er worden in dit boek allerlei oefeningen en tips aangeboden bij talloze problemen die veel kinderen zullen herkennen. Zo wordt er over teleurstellingen, sociale situaties en zelfvertrouwen gesproken. Het boek is geschreven in een taal die kinderen aanspreekt en motiveert. Geen saaie stof, maar termen als Netflixen en gamen. De stijl van dit boek zal veel jonge lezers enorm aanspreken!

Stilzitten Als een Kikker 

Auteur: Eline Snel

Leeftijd: 5-12

Dit boek staat vol met mindfullnessoefeningen en rustgevende verhalen. Het boek is een mooie introductie voor kinderen die nog niet bekend zijn met mindfullness of mediatie. Het leert kinderen spelenderwijs te ontspannen en piekergedachten los te laten. Stilzitten Als een Kikker is vooral een aanraden voor kinderen die moeilijk kunnen ontspannen. Natuurlijk ook leuk en ontspannend voor ouders om even een oefening mee te pakken.

De Kleine Kikker

Auteur: Eline Snel

Leeftijd: 1,5- 4

Dit boek is van dezelfde serie als Stilzitten als een Kikker, maar dan voor de allerkleinste. Dit boek focust zich niet alleen op kinderen, maar geeft ook handvatten aan ouders van peuters. In het boek staan namelijk ook voorbeelden van stressvolle situaties, die ouders van peuters ongetwijfeld herkennen en geeft tips om met deze situaties om te gaan.

Help…. Ik Voel Zo Veel

Auteur: Carla van Wensen

Leeftijd: 7-11

Dit boek is speciaal geschreven voor gevoelige kinderen die snel overprikkeling ervaren. Het boek staat boordevol met verhalen en opdrachten om kinderen over ingewikkelde termen als prikkels en overprikkeling te leren. Het boek is kinderlijk omschreven en gebruikt beeldende termen om overprikkeling aan kinderen duidelijk te maken.

Het Boze Boek

Auteur: Cédric Ramadier

Leeftijd: Vanaf 2

Dit prentenboek vertelt het verhaal over een boek die boos is. Samen met je kind zul je signalen van boosheid ontdekken en worden jullie gestimuleerd om oplossingen te bedenken om het boek te kalmeren. Spelenderwijs worden kinderen gestimuleerd om na te denken over boosheid en leren zij op een positieve manier om met deze emotie om te gaan.

Daantje het Vulkaantje

Auteur: Mandy Langbroek

Leeftijd: Vanaf 3

Dit voorleesboek stimuleert kinderen op een speelse manier om emoties te herkennen en te benoemen. Het boek maakt gebruik van tekeningen en metaforen die kinderen waarschijnlijk zullen aanspreken. Ook is het boek interactief en zal jij als ouder ook worden gestimuleerd om over je gevoelens te praten.

De Kleur van Emoties

Auteur: Anna Llenas

Leeftijd: Vanaf 3

Nog zo’n mooi boek om kinderen te leren om over hun emoties te praten. Dit mooie pop-upboek zit vol verassingen en helpt kinderen om op een visuele manier hun emoties te herkennen en te ordenen. Een mooie ijsbreker om een gesprek over gevoelens met jouw kind te starten.

* dit artikel bevat affiliatelinks. Dat kost jou niets extra en levert ons een kleine vergoeding op als je het boek via de link besteld. 

Over de schrijver
Ik ben Lois. Ik ben binnen De Online Opvoed Uni actief als orthopedagoog en coach. Als mensen mij vragen wat ik ben en wat ik doe, vind ik het moeilijk om daar een kort en bondig antwoord op te geven. Ik ben de laatste jaren vooral gegaan waar ik nodig was, wat maakt dat ik bijvoorbeeld leerkracht in het basisonderwijs, remedial teacher, studiebegeleider en zelfs Engels leraar in Zuid-Korea ben geweest. Op dit moment ben ik werkzaam als orthopedagoog in de Jeugd GGZ. Daarnaast geef ik individuele begeleiding aan kinderen en jongeren binnen mijn eigen bedrijf Beyond Remedial Teaching. Maar waar ik ook ga en welke titel ik ook draag, ik probeer altijd vast te houden aan wat ik belangrijk vind, namelijk dat elke kind het verdient om gezien, gehoord en geholpen te worden
Reactie plaatsen