Me-time oefening

Me-time

Er is zoveel te doen over me time. We weten allemaal dat dit belangrijk is en toch in de praktijk lukt het niet altijd. Tijd nemen voor jezelf…Oftewel Me-Time. De tijd waarin jij doet waar je energie van krijgt of misschien wel iets deed van voordat je kids had? Tijd waarin je niet hoeft te zorgen. 

Hierbij een korte oefening om te ontdekken wat me-time betekend voor jou, of juist wat je tegenhoud om meer me-time te hebben. 

Pak even pen en papier en probeer deze vragen eens te beantwoorden                                            

Laten we eens beginnen met de eerste vraag, wat verwacht je van Me-time?

Is deze verwachting passend bij de fase waarin jullie als gezin nu zitten? Of is deze misschien te laag of te hoog?

Weet jij waar jij behoefte aan hebt als persoon?

Want naast ouder ben jij ook nog gewoon jij, misschien een andere versie, maar jij bent ook gewoon nog steeds jij. Daarnaast misschien ook nog een vrouw/partner van, een vriendin, een kind van, een werknemer of eigen ondernemer ga maar door


Wat is me time voor jou?

Van welke momenten wordt jij nou blij? En hoe groot moeten deze momenten zijn? 

Dan is de tweede vraag, kom je hier voldoende aan toe? Kan je hier genoeg ruimte voor pakken?

In sommige levensfases kan er minder dan in andere, dat is nou eenmaal een feit. Maar dit hoeft geen belemmering te zijn om niet je eigen momenten te pakken. Soms is de oplossing klein en simpel. Bijvoorbeeld als je nog in je kraamtijd zit, kan je bijvoorbeeld een ommetje doen met een podcast als de baby slaapt en je partner op kan letten. Bij een tiener kan je natuurlijk al veel meer, aangezien deze alleen kan blijven maar ook dan is het een kwestie van pak je momenten.  

Er kan meer dan je denkt soms, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Het is eigenlijk net alles met alles in het leven je moet er voor gaan. Je moet ook voor jezelf zorgen naast dat je voor je kinderen moet zorgen. Oh ja, nu zeg ik moeten en ik ben geen voorstaander van dingen opleggen maar voor zelfzorg maak ik een uitzondering want echt, voor jezelf zorgen zal je tot een betere ouder maken.


Waarom wordt je een betere ouder van het nemen van Me-time?

Kinderen leren van ons. Kinderen apen ons na, ze kijken naar wat wij doen om er van te leren. Wij zijn immers hun voorbeelden hoe oud of jong ze ook zijn 😉.

Dus als jij het belangrijk vindt dat jou kind voor zichzelf zorgt zul je zelf het voorbeeld moeten geven. Wij willen tenslotte het beste voor onze kinderen toch, en hoe fijn is het dat door voor jezelf te zorgen je ook beter voor hun zorgt + ze leert dat zelfzorg belangrijk is. Win, win lijkt mij!

Over de schrijver
Hai! Ik ben Shanna, Orthopedagoog Generalist & Systeemtherapeut (I.O). Ik ben bevlogen in het meedenken met gezinnen en het herstellen van verbindingen. Naast mijn betrokkenheid in de vorm van blogs bij Online Opvoed Uni, geeft ik behandeling aan jongeren en geef ik opvoedondersteuning in de GGZ aan ouders. Daarnaast ben ik werkzaam als regiebehandelaar en voer ik diagnostiek uit. Het doen van verschillende dingen vind ik het leukste, dat houdt mij lekker scherp! Daarnaast ben ik moeder van 3 jongetjes, hier geniet ik intens van maar wordt er ook enorm moe van af en toe😉.
Reactie plaatsen